Ramazanski Program: 7 Laganih Aktivnosti

Ramazanski Ibadet Program 7 Laganih Aktivnosti za Veliku Nagradu

Ramazanski Program – 7 Laganih Ibadetskih Aktivnosti za Mjesec Ramazan

Ramazan je mjesec u kojem muslimani širom svijeta obavljaju posebne obrede i prakse koje su posebno važne za duhovni razvoj. Evo nekoliko prijedloga za plan i program ibadeta koji možete uraditi tokom mjeseca Ramazana.

Ramazanski Program:

  • Namaz: Obavljajte pet dnevnih namaza na vrijeme. Ovo je obaveza koju je važno ispuniti tokom cijele godine, ali tokom Ramazana je nagrada za to još veća.
  • Zikr: Svaki dan učite zikr i dovu nakon obavljanja pet dnevnih namaza. Možete učiti zikr u obliku “Subhan Allah”, “Alhamdulillah”, “Allahu Akbar” ili bilo koji drugi zikr koji želite. Također, učite dovu za zaštitu i uputu.
  • Kur’an: Čitajte Kur’an svakodnevno tokom Ramazana. Možete odvojiti nekoliko minuta svaki dan ili možete čitati pola sata ili sat vremena dnevno. Važno je da pokušate pročitati cijeli Kur’an tokom ovog mjeseca.
  • Sadaka: Učinite dobra djela svakog dana. Možete dati novac u dobrotvorne svrhe ili pomoći nekome ko je u potrebi. Možete također posjetiti bolesne i starije osobe ili učiniti nešto korisno za zajednicu.
  • Iftar: Pozovite porodicu, prijatelje i komšije na iftar svaki dan. Možete podijeliti hranu sa siromašnima ili donijeti hranu u džamiju za druge muslimane koji obavljaju iftar tamo.
  • Tespih: Držite tespih u ruci i učite zikr ili Kur’an tokom slobodnog vremena. Možete nositi tespih sa sobom gdje god idete kako bi uvijek bili svjesni blizine naseg Stvoritelja.
  • Itikaf: Uzmite slobodne dane i provedite ih u džamiji obavljajući namaz i čitajući Kur’an. Ovo je posebno preporučljivo u zadnjih 10 dana Ramazana.

Vrijeme za obavljanje ovih ibadeta ovisi o vašoj svakodnevnoj rutini i obvezama. Namaz obavljajte u propisanom vremenu, a ostale aktivnosti možete obavljati u bilo koje vrijeme tokom dana. Važno je da učinite sve ove aktivnosti s iskrenom namjerom i pokušate biti blizu Allaha tijekom ovog posebnog mjeseca.

Za više informacija nas možete kontaktirati na e-mail: info@e-delil.com